“Güvenli Bağlanmak Kadar Bağımsızlaşmak Kişilik Gelişiminin Önemli adımı”
Bebeğin anne babasıyla güvenli bir bağ kurması dünyayı güvenli bir yer olarak algılamasını sağlar. Güvenli bağlanan bir çocuk yavaş yavaş bağımısızlaşmaya başlar.
Güvenli bağlanmanın önemli adımlarından biridir:
Bağımsızlaşmak
– Önce katı gıda ile bebek yavaş yavaş memeden uzaklaşır
– Sonra emekleme ile fiziken uzaklaşmayı dener. Sonra yürüme
– Sonra da tuvalet alışkanlığını kazanarak özerkliğini ilan eder.
Malesef bazan ebeveyinler çocuğun bağımsızlaşma sinyallerini okuyamıyorlar. İhtiyaçları fark edemiyorlar.
Bebek emeklemeyi deneyimlerken azıcık uzklaştığında hop diye kucaklayıp almak yerine uzaklaşmasını denemesine izin vermek gerekiyor.
Ya da katı gıdaya geçtiğinde kendi yiyeceğini eline alacak, oynayacak tanıyacak.
Anneler çocuğun aç kalması korkusuyla yemek yediriyorlar.Tuvalete giderken çocuk sifona basacak kakasını görmek isteyecek. Anneler kirlenmesin diye hiçbir yere dokundurtmayacak Eğer anne çocuğa o alanı vermezse ilerde de bebek ona o alanı vermeyeck. Yapışık bir yaşam oluşacak en kötüsü de çocuk denemekten vazgeçecek yetersiz olduğuna inandığı için öz güveni zedelenecektir Baba ile Güvenli bağlanma
Burada öneli olan; çocuğun bakınmını ve aktivitelerini üstlenmesi. Baba bebeğin bakımına ve aktivitelerine ne kadar geç dahil olursa bağlanma okadar geç gerçekleşiyor. Bebeğin bağlanması için Emziriyor olmak şart değil; daha ilk günden bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak, sevmek ilgilenmek bakımını yapmak bebekle baba arasındaki ilişkiyi belirliyor. Baba bebeğe nasıl bağlanıyorsa bebek de babaya öyle bağlanıyor. Baba bebeği kucağına almıyor ,büyüsün öyle alırım diyor yada ben altını değiştirmem o annenin işi diyor, bebekle arasına mesafe koyuyorsa; bebek de bu ilişkiyi öyle mesafeli yaşıyor.
Burada annenin tutumu da çok önemli. Bazı anneler babaya güvenmeyip bu işlei babaya veriyor annelerin baba bebek ilişkisini desteklemesi çok önemli; babaya alan açması gerekiyor.
Bebeğimin Gelişimine Katkıda bulunmak için Hamilelik döneminde Neler yapabilirim.
Bence bir bebek sahibi olmaya kara verdiğimizde anne-baba oluyoruz. Bebeğimizle ilgili kurduğumuz hayaller, duygular bebeğimizle görünmez bir köprü oluşturuyor.
Hamilelik dönemi de bebekle ilişki kurdurmaya başladığımız zamanlardır.
Bebeklerin daha doğmadan önce duyarlı ve zeki olduklarını, uyaranları algılayabildiklerini attık biliyoruz yapılan bazı dahiyane deneyler yeni doğmuş bebeklerin annelerinin doğumdan önce kendilerine okuduğu hikayeleri tanıyabildiklerini göstermiştir.
Araştırmalar doğum öncesi destekleyici etkinliklerde bulunan ana-babaların bebeklerinin baş çevrelerinin daha büyük olduğunu ve doğum sonrasında bu bebeklerin moter, bilişsel, oul ve sosyal gelişimlerinin kontrol gurubun daki bebeklerden ileri olduğunu bulmuşlardır.
Bu çocuklar 6 yaşına geldiklerinde bilişimsel olarak daha ileridirler.Bebeğimize şarkı söyleyebilir, konuşabilir müzikle dans edebilirsiniz. Bebeğinize masaj yapmak için karnınızı okşayabilirsiniz.
Güvenli Bağ Kurmak ( Dokunmanın mucizesi)
Bebekler doğumdan çok önce tam olarak gelişmiş dokunma duyularına sahip olurlar.anne karnındaki amniyon sıvısıve bu sıvı aracılığıyla ahim duvarları bebeğin cildini sürekli uyarır ve ona masaj yapa. Tensel uyarı bebeğin kendi bedenininfarkına varmasının ilk araçlarından biridir.dokunmak kelimenin gerçek anlamıyla bebekleri hayata kavuşturur.
Fiziksel temasın;dokunma kucağa alma pış pış lama okşama masaj yapma emzirme gibi çok farklı biçimleri olabilir.
Güvenli Bağ Kurmak
Araştırmalar dokunmanın bebeklerin gelişimini çarpıcı bir biçimde etkilediğini göstermiştir.Dil gelişimi ve sosyal gelişimi çarpıcı bir biçimde etkilediğini göstermiştir.Dil gelişimi ve sosyal gelişimi yüksek çocuklar bebekken kurulmuş fiziksel temasın yüksek çocuklardır.
Güvenli Bağ Kurmak
Kalp atışı sesi;doğumdan önce bebekler için sürekli bir uyarandır.bu uyaranın doğumdan sonrada bebeklere faydası vardır bir çalışmada araştırmacılar dakikada 72 vuruşlu yapay kalp atışı sesi dinletilen yeni doğmuş bebeklerin kalp atış sesi dinletilmeyen kontrol gurubuyla karşılaştırırldığında daha çok kilo aldıklarının ve daha az ağladıklarını bulmuşlardır.
Güvenli Bağ Kurmak
Bebekler anne karnındaki son dönemlerinde rahat hareket edecek alan bulamazlar,ve rahim duvarlarının bedenleri üzerindeki baskısına alışırlar.Doğumdan sonra yeni doğmuş bir çok bebekalışık olmadıkları genişlikte alanla karşılaşınca paniğe kapılır kol ve bacak hareketlerinin kısıtlanması kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olabilir.
Araştırmalar kundaklanan yeni doğan bebeklerin daha sakin ve stresli uyaranlar altında kalp atışlarının sayısının dha düşük olduğunu gösteriyor.
Güvenli Bağ Kurmak
Güvenli bağlanma annelerin bana danıştığı konuların başında yer alıyor.
Güvenli bağlanma bebeğinizin bu dünya güvenilir bir yer ben seviliyorum önemseniyorum önemseniyorum gibi düşünce kalıplarını oluşturması demek.
İhtiyaçları etki ve istikrarlı bir şekilde yerine getirildikçe ve gelişim dönemlerine saygı duyuldukça bebeğiniz kendi başına uyma memeyi bırakma gibi konularda ilk adımlarıkendisi atıyor.
Güvenli Bağ Kurmak (Yeni Doğan Bebeklerin Neye ihtiyacı var)
Doğum sonrası hayat doğum öncesi hayatın doğrudan uzantısı olarak değerlendirilmelidir.
Bebekler,göbek bağı kesildiğinde teknik olarak annenin bedeninde ayrılmış olsalarda henüz ayrılmaya hazır değillerdir. Yeni doğan bebeğinizin sizin sıcaklığınıza ihtiyaçlarına anında cevap vermenize sesinize kalp atışınıza ihtiyacı var.
Güvenli Bağ Kurmak
Bebek ağladığında ihtiyaçlarını bekletmeden karşılamak bir çok açıdan çok önemlidir.
Her ağladığında ihtiyaçlarına sakince sıcak bir şekilde cevap verdiğinizde bebeğin hem güven duygusu ve değer duygusu gelişecektir.
Hem de kendini güçlü hissedebilir.
Güvenli Bağ Kurmak
Biyokimyacı William Frey insan göz yaşının kimyasal bileşimini incelemiş ve bazı hormanları ve nörotransmiterlerin varlığını saptamıştır. Vücudun strese karşı verdiği yanıtta önemli bir rolü olan bu maddeler tehlike karşısında vücudun kendisini fiziksel olarak koruyabilmesi için salgılanır. Frey ağlarken akıttığımız gözyaşlarının işlevinin vücudumuzu bu kimyasallardan arındırarak kimyasal dengemize kavuşturmak olduğunu savunur.
Nekadar ilginç değilmi, göz yaşlarımızda stres hormonu var ağlayarak rahatlıyoruzve vücudumuz tekrar eski dengesine ulaşıyor.Bebeğinizin ağlaması çok sağlıklıdır.Ağlayarak yaşadığı stresi ve gerilimi boşaltır.Ağladığında kucağınıza alın ve ağlamasının bitmesini bekleyin,rahatladığını göreceksiniz.
Güvenli Bağ Kurmak
Bebekler için anne babalarının keyifli yüzlerini görmek,onların sevgi dolu konuşmalarını duymakson derece yararlıdır.
Ses tonunuz yüksekliği ve ritmi bebeğinizi rahatlatır. Yeni doğmuş bebekler annelerinin sesini tanırlar ve bu sesi başka kadınların sesine tercih ederler.
Ne kadar muhteşem değil mi.?
Size önerim, çocuğunuzla bol bol konuşu, her şeyi anlatabilirsiniz. Bebeğinize ne derseniz deyin önemli olan sizin sesinizi duymasıdır. Bu onun duygusal ve zihinsel gelişiminide hızlandıracaktır.
Güvenli Bağlanma Sırları
- Emzirme Eylemi hem sıcak hem de bağ kurmak için en önemli zaman dilimidir.
Annenin göğsünde bir taraftan fizyolojik ihtiyaçlarını giderirken bebeğin duygusal olarak annenin güzel sözlerine de ihtiyacı vardır.Bunun için sevgi sözlerini ağzınızdan hiç eksik etmeyin. - Keyifli bir banyo da hem bağınızı kuvvetlendirebilir hem de banyoyu çocuğunuza sevdirebilir.
- Altını değiştirme esnasında kullanılan yumuşak hareketler ve sözcükler de bağınızı kuvvetlendirebilen bir etkiye sahiptir.
- Birlikte oyun oynamak masal okumak sohpet etmek güvenli bağlanmanın güçlerinden sayılabilmektedir.