Yeni doğan bir bebek için hayat bulmaca gibidir. Anne parçaları nasıl birleştireceğini bebeğine gösterir.
Hayatı bebeği için yorumlar, örneğin açlığın beslenerek bastırıldığını, huzursuzluğun ardından rahatlamanın geldiğini, üşümenin ardından ısınmanın geldiğini gergin olmaktansa sakin olmanın daha iyi hissettirdiğini bebeğine gösterir.
Hayatın ilk aylarındaki bebek için anane; yiyecek, rahatlık, sıcaklık, uyku ve anlam sunan kişidir.
Anne bebeğin sadece beslenme ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz, dünyayı anlamasına da yardımcı olur. Yetişkinler gibi bebeklerde doğal olarak ihtiyaçlarını en iyi karşılayabilen kişilere tutunurlar.
Yeni doğan bebeklerin beyinlerinde nöron adı verilen millerce uzunlukta karışık ‘’teller’’ bulunur. Nöronlar düşünceleri beynin içinde aktaran hücrelerdir. Bebeklerin beyinlerindeki nöronlar çoğu doğum esnasında birbirlerinden kopuk veya karışık haldedir.
Bebek büyüdükçe beyni de büyür. Doğumdan sonraki ilk yıl içinde büyüklüğü iki katına çıkar ve yetişkin beyninin yüzde 60 ı kadar olur. Beyin büyürken nöronlarda büyür ve birbirleriyle bağlanır.
Bu bağlantılar sayesinde bebek öğrenir, biçimleri ve anıları nöron devrelerinde saklar. Bu nöronların birbirleriyle ne kadar bağlantıya geçtiği ve bebeğin ne kadar fazla bağlantı kurabildiği bebeğin çevresiyle ne kadar etkileşim içinde olduğu ile ilgilidir.
0-3 yaş Bebek Gelişim Programı
Emzirme
Emzirmek bebeğinizi tanımanın en mükemmel yollarından biridir; biz buna bebeği okumak deriz. Başarılı bir emzirme için bebeğin verdiği ip uçlarına annenin cevap verebilmesi gerekir ve buda bebeğinizi tanımanın ve güvenli ilişki kurmanın ilk adımıdır. Annelere özgü süt salgılama hormonları yani plolaktin ve oksitosin anne sezgilerini güçlendirir, kadınların bebeklerinin yanında daha sakin olmalarını sağlar.
Uyku
Tüm bebeklere uygun tek bir doğru uyku yöntemi yoktur. Önemli olan bebeklerin kendini güvende hissetmesidir.
Güvenli bağlanma destekli uyku eğitimi bebeğin geceleri hissettiği yalnızlık endişesini azaltır ve uykunun korkutucu değil hoş bir deneyim olduğunu öğrenmesini sağlar.
Bebek İşaret Dili
Bebek işaret dili, bebeklerin sözcükleri anlama yetişkin genellikle sözcükleri söyleme yetisinden aylar önce gelişmesine dayanır.
Bebeğiniz konuşmayı öğrenmek için hem beynindeki ses üretimini kontrol eden alanların hem de ağzı ve boğazının dildeki sesleri çıkaracak kadar gelişmesi için beklemek zorundadır. Bu nedenle bekleme döneminde bebeğe iletişim kuracağı bir yol sağlamak akılcı bir yaklaşımdır. Bazı araştırmalar işaret dilini kullanan bebeklerin ortalamaya göre daha erken konuştuğunu, daha geniş bir sözcük dağarcığı ve yaşı ilerledikçe daha yüksek IQ skorları olduğunu gösteriyor. Ayrı ca işaret dili kullanan bebeklerin isteklerinin daha iletebildikleri için daha az öfke nöbeti geçirdiklerini ve daha kolay sosyalleşebildikleri görülmüştür.
Oyun ve Beyin Gelişimi
Oyun çağı bir stajyerlik dönemi olarak görülebilir. Çocuğunuz oyun aracılığıyla ileride bir yetişkin olarak gerek duyacağı becerileri kazanır. Mesela kendi kendine giyinmek veya telefona cevap vermek gibi. Oyun bilimsel bir araştırmadır, Çünkü oyun oynamadan önce çocukların gözlem yapması gerekir.
Oyun çocuklar için bir terapi yöntemi olarak kullanılabilir. Hoşuna gitmeyen bir şeye oyun aracılığıyla alışmaya çalışabilir. Oyun oynamak tüm duyuları kullandığı için çocukların zeka gelişimini dil gelişimini duygusal ve sosyal gelişimini de desteklemektedir. Çocuğumuzla nasıl oynadığımız onun gelişimine çok katkı sağlamaktadır.
Tuvalet
Tuvalet eğitimi bebeğinizin bağımsızlık yolunda atacağı yeni bir adımdır. Çocuğunuz duygusal ve fiziksel olarak hazır olana kadar tuvalet konusunda istediğiniz aşamaya gelemeyebilir. Tuvalet eğitiminin en önemli noktası çocuğun bedenine ve kararlarına saygı duymaktır. Tuvalet eğitimi doğru verildiğinde çocuğun özgüveni ve öz saygısı gelişir.
Sınırlar ve Denge
Sınırlar ve rutinler her türlü öğrenmeyi destekler. Ebeveynleri tutarlı davranışları ve belirgin sınırları tanımlaması sorunları azaltır.
Günlük aile yaşamında çocuğun uyacağı belirli rutinler olmalıdır. Yatma zamanı masal okuma zamanı beslenme zamanları uyanma zamanı banyo zamanı gibi. Bu yolla çocuk ne beklemesi gerektiğini bilir ve işbirliğini öğrenir.