Terapi Yöntemleri

Oyun Terapisi

Çocuklar kendilerini oyun oynarken daha rahat ifade ederler. Yaşantılarında, kendilerinde iz bırakan olayları oyunlarına yansıtırlar. Bu nedenle; çocuklarla çalışırken uygun oyuncakların olduğu, çocuğun kendini daha rahat hissedeceği bir oyun odasında çocuğu gözlemlemek ve daha sonrasında çocuğa kazandırılmak istenen davranışları oyunlar yoluyla çocuğa anlatmak daha iyi sonuç almayı sağlamaktadır.

Bilişsel Davranış Psikoterapi

Bilişsel-Davranışçı Terapi, çocuğun kendisine zarar veren düşünce yapılarını fark etmesi ve uyumsal olmayan bu düşünceleri uyumsal olan düşüncelerle değiştirmesi amacıyla uygulanır.

Çocuk Odaklı Aile Terapisi

Çocuk odaklı aile terapisinde; çocuğun problemi üzerinde her bir aile üyesinin etkisi belirlenir ve çocuğun problemini çözmek amacıyla aile bireylerinin yapabilecekleri belirlenir. Aile bireylerinin probleme yol açan, problemin devam etmesine katkıda bulunan davranışları belirlenir ve bunların düzeltilmesine yönelik müdahalede bulunulur.

Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi

Kısa süreli çözüm odaklı terapi, problemin kendisinden çok, çözüme odaklanan sistematik bir yaklaşımdır. Çocuğun güçlü yönleri üzerine yoğunlaşır. Çocuk, sorunların daha baş edilebilir olduğu dönemleri hatırlamak konusunda cesaretlendirilir. Varolan sorunu ortadan kaldırmayı amaçlamak yerine olumlu olanları yaratmayı ve çoğaltmayı hedefler.

EMDR(Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme)

EMDR, kelime anlamıyla “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” anlamına gelen, genelde terapistin parmağını, gözlerle takip etmeye dayanan, uykunun REM evresinde ortaya çıkan hızlı göz hareketleriyle, beyin yarımkürelerini uyararak, hastanın bilinçaltına itilmiş, kendisini rahatsız eden olay ve duygulara yoğunlaşarak, onları, ortaya çıkarmaya yarayan bir tekniktir. Ayrıca; vücuda, iki yönlü basınç uygulanması ya da kulağa iki yönlü ses verilmesi ile de iki yönlü uyaran sağlanabilir.

EMDR uygulamasının özünde; kişinin travmatik olayı hatırlayarak, o olayı hatırladığında duyduğu olumsuz duygulardan kurtulması yatar. Suçluluk duygusu, öfke, depresyon, fobi, yas, özgüven kaybı, stres, endişe, konsantrasyon ve performans geliştirme, yeme bozuklukları, kişilik bozuklukları, tik, çocuklarda idrar tutamama, kekemelik, beden algısı gibi bozukluklarda uygulanır.

Hipnoterapi-Hipnoz

Hipnoz, bilincin trans haline geçtiği, bilinçaltına, doğrudan şartlandırmalar yollanması durumudur. Yalın olarak; hipnozun iyileştirici bir etkisi ve değeri yoktur. Psikoterapi sürecinde, hipnoz altında verilen telkinler, iyileşme ve tedavide rol oynamakta, hipnoterapi olarak adlandırılmaktadır.

Korku ve fobiler, olumsuz alışkanlık ve bağımlılıklar, depresyon, kronik ağrı ve duygusal problemler, kilo problemleri, özgüven problemleri, evlilik ve aile problemleri, kekemelik, alt ıslatma, öğrenmeyi ve motivasyonu hızlandırma, canlılığı arttırma, iç huzuru sağlama ve diğer davranışsal problemleri gidermede hipnoterapi uygulanır.